پرینترهای لیزری در اواسط دهه 1980 به عنوان پرینتری مستقل برای مصارف چاپ با کامپیوترهای شخصی به شهرت رسیدند. کمپانی IBM در سال 1975 نخستین پرینتر لیزری را برای استفاده با کامپیوترهای تولیدی خود، روانه بازار کرد.
در سال 1984 کمپانی Hewlett-Packard (به اختصار HP) با عرضه اولین پرینتر “لیزرجِت” (LaserJet) خود، انقلابی در عرصه پرینترهای لیزری به وجود آورد. این محصول، یک پرینتر جمعوجور، باسرعت و کاربردی بود که به شدت برای کاربران کامپیوترهای شخصی آن زمان بهصرفه محسوب میشد.
از آن زمان تا کنون، کمپانیهای مختلف سازنده موفق شدهاند تا پرینترهای لیزری را بهمراتب ارزانتر و باکیفیتتر به بازار عرضه کنند. کمپانی مطرح HP همچنان سردمدار تولید و فروش پرینتر لیزری در جهان محسوب میشود و رقبای جهانی آن برندهای Brother، Canon، Xerox و … هستند. HP بخش عمدهی بازار ایران را نیز دربرگرفته است. مؤسسه آرام با افتخار عرضهکنندهی بهروزترین و کارآمدترین پرینترهای لیزری شرکت HP است.
نحوۀ عملکرد پرینتر لیزری
از پرینترهای لیزری میتوان برای چاپ در محیط خانه و یا دفتر کار استفاده کرد. امروزه ارتباط میان پرینتر و کامپیوتر معمولا با وای-فای یا کابل رابط برقرار میشود. پرینترهای لیزری دو نوع رنگی و سیاهوسفید دارند اما پرینترهای رنگی بهمراتب از پرینترهای سیاهوسفید لیزری گرانتر هستند. همچنین، بسیاری از پرینترهای لیزری مجهز به نمایشگر میباشند.
نحوه چاپ در پرینترهای لیزری به این صورت است که پس از فرستادن دستور چاپ به پرینتر، تمام نوشته یا سند توسط بار الکتریکی اشعههای لیزر بر روی یک “درام” مخصوص که رویهای از جنس سلنیوم دارد، ثبت میشود. سپس این درام بر روی یک تونر که در واقع پودر خشک حاوی جوهر است، غلتانده میشود. جوهر جذبِ تصویر ثبتشده روی درام میشود که از لحاظ الکتریکی باردار شده است و به آن میچسبد. سپس تونر به روی برگه کاغذ منتقل میشود و با وارد آمدن حرارت و فشار به روی آن، چاپ نهایی صورت میگیرد.
رزولوشن چاپ در پرینترهای لیزری
رزولوشن استاندارد در پرینترهای لیزری امروز 600dpi است که برای مصارف معمول روزمره از قبیل دفاتر فنی و انتشارات کوچک کافی میباشد. پرینترهای قدرتمندتر بعضاً رزولوشنی برابر با 2400dpi دارند. برخی دیگر از پرینترهای لیزری هنوز رزولوشن 300dpi دارند.
نوع چاپ در پرینترهای لیزری
پرینترهای لیزری که مجهز به دوروزن (یا duplex) خودکار هستند، قابلیت آن را دارند که بدون دخالت دست روی هر دو طرف یک برگ کاغذ چاپ انجام دهند. با این حال، تعدادی از مدلهای پرینتر لیزری در بازار وجود دارند که چاپ یکرو دارند و چاپ دورو در آنها به طور دستی انجامپذیر است، به این صورت که ابتدا یک سمت برگه و سپس سمت دیگر آن با قرار گرفتن داخل سینی پرینتر چاپ میشود.
زمان مورد نیاز برای اولین خروجی چاپ (FPOT)
اصطلاح FPOT یکی از فاکتورهای مهم در هنگام خرید پرینتر لیزری به شمار میرود و به مدت زمانی گفته میشود که طول میکشد پرینتر اولین چاپ را پس از راهاندازی مجدد دستگاه انجام دهد و کاغذ را به بیرون پرتاب کند. پس از آن که شما دستور چاپ را به پرینتر صادر میکنید، بین 5 تا 30 ثانیه زمان صرف میشود تا پرینتر خود را برای اولین خروجی چاپ آماده کند؛ البته این مدت زمان را بایستی با زمان مورد نیاز برای خود چاپ کاغذ نیز جمع بست.
پرینترهای لیزری در مقابل پرینترهای جوهر افشان
پرینترهای لیزری از چندین نظر با پرینترهای جوهرافشان تفاوت دارند؛ از جمله:
تونر یا جوهر در پرینترهای لیزری خشک اما در پرینترهای جوهرافشان مرطوب و مایع است؛
به دلیل تَر بودن، جوهر روی کاغذ چاپشده در پرینترهای جوهرافشان امکان دارد تا اندکی پس از چاپ هنوز باعث شُره شدن شود؛ این در حالی است که در پرینترهای لیزری چنین مشکلی وجود ندارد
قیمت خرید یک پرینتر جوهرافشان از هزینه خرید پرینترهای لیزری کمتر است. با این حال، به مرور زمان و در بهرهبرداری مستمر از پرینترهای جوهرافشان با توجه به نیاز برای شارژ کارتریج، هزینهی بهمراتب بیشتری نسبت به پرینترهای لیزری بایستی برای آنها در نظر گرفت.